Hoe SKOEKS is ontstaan.

SKOEKS bestaat in  november 2019 15 jaar.

Om de oorsprong van SKOEKS te verduidelijken moeten we terug naar de  eerdere band, waar Bert zanger en Willem Jan bassist was. Deze band, Onderste Boave genaamd, kwam ook uit Westervoort en vond zijn inspiratie in Boh Foi Toch en Rowwen Heze. Onderste Boave bestond op haar hoogtepunt uit Bert Stienissen, Jan Bouwman, Rob Gerretzen, Ronny Gerretzen, Roel Arends, Ronny Arends en Remco Bosveld en zag in 1994 het levenslicht. Het eerste nummer was een gedicht van de plaatselijke dichter Harman (Harrie Kemperman) dat op de melodie Allons a Lafayette werd gezongen. Door vertrek van de bassist werd Willem Jan de bassist van Onderste Boave. Na vele optredens in binnen en buitenland vond in oktober 2004 het laatste optreden van Onderste Boave plaats.

Maar Bert kan niet zonder muziek en podium. Hij omschrijft dit het best in een van de nieuwste nummers van SKOEKS, “Ode aan de Gitaar.” De eerste vier regels van dit nummer :

  • 45 jaar met m’n gitaar    
  • m’n halve leven  zijn we bij elkaar
  • Je past bij mij als boter bij het brood
  • Als ik niet meer kan spelen  dan wordt het vast m’n dood

Dus een maand na het einde van Onderste Boave, op 10 november 2004, besloten Bert en Willem Jan om,  samen met Rob en Harry (een vriend van Bert)  weer een band te vormen in de stijl van Onderste Boave. Ook deze nieuwe band had het gebruik van streektaal hoog in het vaandel staan. Rob stopte en Stanley kwam. In eerste instantie als pianist, maar hij bleek ook zeer verdienstelijk te kunnen drummen. Omdat hij zijn eigen drumstel pas verkocht had mocht hij zolang het drumstel van Rob gebruiken.  Dat Stanley ook bedreven was op de accordeon was al duidelijk. Zo af en toe had hij al eens meegedaan met de band.

Zoals gezegd waren de meeste teksten in de streektaal (het Liemers) geschreven. Maar niet alle bandleden spraken het Liemers dialect. Op zich geen probleem, sterker nog, het leverde de band de naam SKOEKS op. Volgens de overlevering waren Harry en Stanley kort na de oprichting van de band, die toen nog geen naam had,  bezig met het metselen van een muurtje. Toen zij daarmee klaar waren en het resultaat bekeken, kwamen zij tot de conclusie dat het muurtje schuins  stond. Geheel in stijl werd dit in het dialect geconstateerd: “Dah ding steet skoeks”.  Duidelijk een gevalletje van “de klok en de klepel”. Schuins wordt  in het Liemers dialect namelijk uitgesproken als Schuuns of Schoeks. Maar SKOEKS bleek echter als naam voor de band een pracht vondst en vanaf dat moment heet SKOEKS SKOEKS.

De huidige bezetting van SKOEKS speelt sinds 2012 samen. Stanley stopte al in 2006 en Dennis nam zijn plaats in. En die bleek over de zelfde kwaliteiten te beschikken als Stanley, zowel drummer en accordeonist. In 2012 stopte Harry en werd zijn plaats ingenomen door Gerry. Ook geen onbekende voor SKOEKS.

De Westervoort Post heeft een artikel gewijd aan SKOEKS. Klik hier om het artikel te lezen.